top of page

25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών



Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, με στόχο να τραβήξει την δέουσα προσοχή σε ένα μείζον πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Αυτό συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 1999. 22 χρόνια μετά, τα στοιχεία μαρτυρούν την τραγική πραγματικότητα.


Μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το 55% των γυναικών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εφαρμογή της καραντίνας λόγω πανδημίας εκτόξευσε τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παγκοσμίως, με τον ΟΗΕ να έχει προειδοποιήσει ήδη από τον Ιούνιο του 2020 για μια ακόμη πανδημία: αυτήν της ενδοοικογενειακής βίας.


Στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι έγγαμες, ενώ το 70% των θυμάτων, όπως και πάνω από το 50% των δραστών είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.


Στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών έχουν ταχθεί πολλοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί σε όλο τον κόσμο μέσα από πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των γυναικών. Χαρακτηριστική είναι η πρωτοβουλία των UN Global Compact και UN Women, που καλεί τις επιχειρήσεις παγκοσμίως να υπογράψουν τις Θεμελιώδεις Αρχές για την Ενδυνάμωση των Γυναικών.


Περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν ήδη στην πρωτοβουλία. Μεταξύ των επτά αρχών είναι και η προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών.


Το Workealy Greece, πιστεύοντας στην ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών, δημιούργησε την πρωτοβουλία «Working Mothers Upskilling», η οποία απευθύνεται σε ελληνικές εταιρείες που μεριμνούν για την εξισορρόπηση των εργαζομένων τους, με έμφαση στις εργαζόμενες μητέρες, ανάμεσα σε καριέρα και οικογένεια και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους.


Περισσότερες πληροφορίες για το #WorkingMothersUpskilling, βρείτε εδώ: https://www.workearly.gr/working-mothers-upskilling

  • Περισσότερες πληροφορίες για τις Θεμελιώσεις Αρχές για την Ενδυνάωση των Γυναικών, βρείτε εδώ: https://www.unglobalcompact.org/take-action/action/womens-principles

Comments


bottom of page